Vrøndingvej 88, 94, 96, 98

Husene i Vrønding - historien om en landsby


Vrøndingvej 88

Forsamlingshuset blev indviet d.6.oktober 1898. Huset er bygget på en grund skænket af Høker Conrad Larsen - købmanden ved siden af.

I den lille tilbygning mod øst var der knagerække og gymnastikredskaber. Mod vest var der en dør ind til et lille møderum. Køkkenet havde dør mod nord og komfur og grubekedel. Vandet blev hentet ved købmandens pumpe.

I årene efter første verdenskrig var der udbrudt epidemi af ”den spanske syge” og forsamlingshuset blev da brugt som lazaret. Mange døde af sygdommen.

På den nuværende parkeringsplads lå en købmandsbutik. Lukket 1976 og nedrevet i 1980-erne. Købmanden og hans kone var vært i forsamlingshuset i en årrække.

Tekst til tegningen:

Hist hvor Vejen slår en bugt

Manden på Jorden er en besvimet Arkitekt


Vrøndingvej 94

En arbejdsmand, Kristian Hansen (kaldt Kristian Husmand), der selv ejede huset boede der. Han havde fast arbejde nede på Laurasminde, men så holdt det op, og så gik han ud og hjalp privat med lidt lettere arbejde.


Vrøndingvej 96

Der boede først en slagter. Han hed Cornelius. Han havde også forretning der. Han blev en stor mand, og lige da 1. verdenskrig brød ud, flyttede han til Hamborg. Han blev ved med at komme herop og var med til Svend Hansens forældres sølvbryllup. Her har også boet en træskomand og senere en pensioneret ledvogter fra Hatting.

Her har været slagterforretning. Senere boede der en træskomand.


Vrøndingvej 98

Her boede Andreas Hansen i gamle dage. Han havde haft Ross´ gård, men så solgte han den og flyttede herind, til de døde. Han var lidt maler og reparerede lidt. Ovenpå boede Maren Pedersen, der gik ud og hjalp med vask.

Her har været snedker, gartner, brødudsalg, systue og vognmandsforretning.

Vognmand Otto Sindberg, der boede her i en årrække, har fortalt om, hvordan Vrøndingbønderne i et vanskeligt høstår alle mødte op på Bisgårds marker og kørte korn ind, Otto Sindberg selvfølgelig med lastbilen.